Motor

Ny l?t & video fra The New Basement Tapes!

I kj?lvannet av utstillingen Human Space Machine: Stage Experiments at the Bauhaus presenterer Henie Onstad Kunstsenter (HOK) en ny unik utstilling fra samme tidsperiode, Josef Albers: Sm? grep, stor effekt.
Velkommen til pressevisning p? HOK torsdag 18. september kl 10.
Direkt?r ved HOK Tone Hansen og kunsthistoriker og direkt?r for Josef and Anni Albers Foundation, Nicholas Fox Weber, vil v?re tilstede.
Om utstillingen:
Human Space Machine fokuserte p? den pedagogiske eksperimenteringen i den ber?mte designskolen som Josef Albers var med p? ? forme. N? presenteres den anerkjente kunstneren og pedagogen for f?rste gang i en soloutstilling i Norge. Her f?r det norske publikum for aller f?rste gang mulighet til ? se flere av hans sentrale verker samlet. Josef Albers: Sm? grep, stor effekt gir en omfattende oversikt over Albers kunstneriske produksjon fra hans tid p? Bauhaus (1920-1933) i Weimar, og Black Mountain College og senere Yale University i USA.
– Utstillingen gir viktig innsikt i en kunstner som har v?rt toneangivende for en hel generasjon amerikanske og europeiske malere. Gjennom sin metodiske forskning p? farge, har han v?rt viktig for norske malere som Irma Salo J?ger, og hans teorier er fremdeles viktig for kunstutdanningen i Norge, sier Tone Hansen, direkt?r ved Henie Onstad Kunstsenter.
Utstillingen gir innblikk i Albers hengivenhet til utforskningen av farge, tekstualitet og materiale. Den viser Albers dedikerte, langvarige kunstneriske unders?kelse, noe som er sentralt i hans livslange prosjekt Homage to the Square. Han produserte mer enn 2000 malerier
mellom 1950 og 1976 i denne serien. Et utvalg av disse f?r en sentral plassering i utstillingen.
Albers er f?rst og fremst kjent som en sv?rt systematisk, abstrakt maler, fargeteoretiker og foreleser. Men han var han ogs? en begavet designer, fotograf, typograf, grafiker og poet.
Josef Albers: Sm? grep, stor effekt viser hele hans bredde.
Utstillingen ?pner 18. september og vil v?re ?pen for publikum fra 19. september til 14. desember 2014 p? Henie Onstad Kunstsenter.
Utstillingen er kuratert av HOK i samarbeid med Josef og Anni Albers Foundation, Bethany, CT, og Fundación Juan March, Madrid, Spania. En egen katalog er utgitt av HOK p? Walther König forlag.

Kontaktinformasjon:
Tone Hansen, direkt?r [email protected] mob. 91769664
H?yoppl?selige bilder kan lastes ned lenger ned p? denne siden, se bildene knyttet til artikkelen.

Josef Albers (1888, Bottrop Tyskland ? 1976, Yale USA) er en av de mest innflytelsesrike kunstnere og pedagoger i det tjuende ?rhundre. Albers kom til Bauhausskolen i Weimar i 1920 som student, og ble ansatt som l?rer i innf?ringskurset i 1923. Der m?tte han ogs? kunstneren Anni Fleischmann og de giftet seg i 1925. Samme ?r ble han utnevnt til professor, og fulgte skolen til Dessau. Nazistene stengte Bauhausskolen i 1933 og Josef Albers emigrerte sammen med sin kone Anni til USA og til en undervisningsstilling ved det nyopprettede Black Mountain College i North Carolina. I 1950 flyttet paret til New Haven der Albers ble leder for designavdelingen ved Yale University. I 1963 publiserte han den n? ber?mte boken Interaction of Color. Albers ble boende resten av livet i New Haven. Siden 1971 har stiftelsen Josef and Anni Albers Foundation ivaretatt arven etter de to kunstnerne.
Nicholas Fox Weber er kunsthistoriker og direkt?r for Josef and Anni Albers Foundation. Han har publisert en rekke b?ker om b?de Josef og Anni Albers, og kuratert mange store utstillinger dedikert til deres arbeid. Weber er utdannet ved Columbia College og Yale University. Han har forfattet en rekke toneangivende b?ker, inkludert Patron Saints, The Art of Babar, The Drawings of Josef Albers, The Clarks of Cooperstown, Balthus, Le Corbusier: A Life og The Bauhaus Group.

Henie Onstad Kunstsenter er en ledende arena for nasjonal og internasjonal billedkunst, med et bredt utstillingsprogram, en sentral kunstsamling, samt aktiviteter innen musikk og performance. Kunstsenteret er omgitt av et praktfullt parkomr?de p? H?vikodden i B?rum. I tillegg til utstillingsar­ealer p? ca. 3500 m2, rommer senteret HOK lab, m?telokaler for utleie, egen butikk, samt restauranten B?lgen & Moi.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy