Motor

Kvier seg mot ? handle elektronikk p? nett

Billedtekst: Marius Bornstein og Arnt Gj?ran Hartvig har v?rt p? tur f?r. For to ?r siden kj?rte de fra Oslo til Monaco med en el. brenselcellebil. (Shot on GoPro)
Hyundais el-brenselcellebil ix 35 FCEV* er beregnet av fabrikken til ? klare 594 kilometer p? en tank hydrogen. N? har to elbil-pionerer klart 700,3 km p? en tank, og enn? hadde de igjen til noen ekstra mil.
Marius Bornstein er ikke ukjent med ? kj?re el-brenselcellebil over lange distanser. For noen ?r siden beviste han at det er mulig ? kj?re fra Oslo til Monaco med et f?tall fyllingsstasjoner for hydrogen tilgjengelig i Europa. N? har han sammen med Arnt Gj?ran Hartvig kj?rt Oslo-K?benhavn-Malm? p? en tank. -Vi trodde det skulle holde hardt til K?benhavn, men da vi kom dit skj?nte vi at det var potensiale for ? komme seg videre p? samme tank, sier Marius. – Vi hadde en liten sightseeing i K?benhavn f?r vi satt kursen mot Malm? og v?rt nye m?l om ? klare 700 km. Da vi ankom fyllestasjonen i Malm? hadde vi enda noen f? mil ? g? p?, sier han.
Rekordfors?ket foregikk med en gjennomsnittshastighet p? 76 km/t og tok litt over 10 timer. Det var regn og overskyet med temperaturer mellom 10 og 20 grader. Marius og Arnt Gj?ran kunne beregne drivstofforbruket ganske n?yaktig da de satt med en PC som var koblet til bilen og hele tiden oppgav n?yaktig status p? forbruk og gjenst?ende kapasitet. -? klare denne distansen p? en tank viser hvilke potensiale denne teknologien har, sier Marius forn?yd.
En el-brenselcellebil er en elektrisk bil som drives av en brenselcelle i stedet for batterier, Man fyller opp tanken med hydrogen, en sv?rt energirik gass. Brenselcellen i bilen blander hydrogen med oksygen og man f?r da elektrisk energi, som igjen driver den elektriske motoren. Utslippet best?r av rent vann og eneste begrensning i dag er tilgangen p? hydrogenstasjoner. En slik stasjon kan selv produsere hydrogen slik at man slipper langtransport av drivstoff. I dag finnes det hydrogenstasjoner i Oslo, Lillestr?m og Porsgrunn.
*Fuel Cell Electric Vehicle

Hyundai Motor Company i Korea er en verdens st?rste bilprodusent med 90 000 ansatte. Hyundai er representert i 193 land med rundt 6 000 forhandlere. I Norge har selskapet 67 forhandlere, og har solgt n?rmere 100 000 biler siden merket kom til landet i 1992.

Similar Posts