Dette grillspydet l?ser tre problemer – GENIAL NORSK OPPFINNELSE

Geitmyra matkultursenter har Sommerskole-kurset ?Spiselig naturfag? fire uker i sommerferien. – Elevene l?rer om hvilken plass maten har i naturen og hva som skal til for ? dyrke mat og ikke minst; de lager masse deilig mat hver dag, sier May Britt Stormoen, undervisningsansvarlig p? Geitmyra.
Denne uken har 45 elever fra 5. og 6. klasse i Oslo en hel uke fylt av matlaging og naturfag p? Geitmyra matkultursenter og i Geitmyra skolehager. I skolehagen har elevene bes?kt bikuber, l?rt om bier og pollinering og f?tt innblikk i hvor viktig jobb insektene gj?r for maten v?r.
Elevene l?rer hva maten vi spiser forteller om oss som nasjon og hvordan matkulturen har endret seg siden 1814. Gr?t var en viktig del av kosten og elevene l?rer om korndyrking og lager gr?t av ulike kornsorter; havre, bygg, rug og hvete.
To runder med matlaging hver dag gir plass for mye l?ring. Resten av uken handler om norsk sj?mat; bl?skjell, laks, sei og makrell, samisk matkultur og ikke minst h?ner; b?de som mat og som kompostmedarbeidere. – Naturfag du kan smake p? gir kunnskap som sitter, sier Stormoen.
Sommerskolen arrangeres i samarbeid med Utdanningsetaten i Oslo kommune og gjennomf?res i uke 26, 27, 32 og 33.
Pressen er velkommen til ? v?re med i undervisningen. Ta kontakt med Lene Gjelsvik, daglig leder p? Geitmyra matkultursenter p? 982 57 582.
Kort om innholdet de ulike dagene:
Mandag:
H?sting av urter og tidlig-gr?nnsaker. Gr?nnsakssuppe, knekkebr?d, pesto. Havregr?t. Vi setter yoghurt og legger r? laks i salt/sukker til speking (og r?yking fredag).
Tirsdag:
Samisk matkultur. Utskj?ring av reinsdyrsbog, bidos (reinsdyrsgryte), gahkko (tynt pannestekt br?d), r?rte tytteb?r, rug-gr?t med t?rket reinkj?tt og kaffe. Koking av fiskekraft. Henging av yoghurten til kremost.
Onsdag:
Norsk sj?mat. Fiskesuppe med bl?skjell og elevene lager emulsjonen majones.
Torsdag:
H?ner er utmerkede kompostmedarbeidere ? og gir ogs? egg og deilig kj?tt. H?nsekraft, h?nsegryte og grov foccacia.
Fredag:
Elevene lager stor buffet; koker egg, lager ertep?legg, eplekompott, lager krydret kremost av den hengte yoghurten, r?yker laks, griller makrell og lager sagosuppe.

Geitmyra matkultursenter for barns visjon er “Vi skal bidra til at s? mange barn og unge som mulig blir glade i mat som gj?r dem godt.” Dette arbeidet gj?r vi gjennom skoleundervisning, fritidskurs, barnehager, ?pen g?rd-arrangementer, nettportal med undervisningsopplegg og nasjonal spredning av informasjon om matkulturelle temaer. Vi underviser barn og unge om matopprinnelse, b?rekraftig dyrking og forbruk, helse, smak og matlaging.

Authors
Top