Hage

SkiStar AB: ?kt interesse for sommerferie p? fjellet

Syden ? dette forjettede, men dog s? udefinerte land der sol og varme, palme, strand og bilder av matrettene p? menyen har fascinert nordmenn i over et halvt ?rhundre. 55 ?r etter at det f?rste charterflyet tok av fra Fornebu til Mallorca er det p? sin plass med et lite tilbakeblikk, og kanskje f? satt noen fordommer p? pr?ve.
De rikes reise
Den 16. juni 1959 gikk 35 forventningsfulle gjester om bord p? flyet Convair 240 fra Fornebu til Mallorca. Kledt i finstasen og med en syv og en halv times flytur foran seg, var de f?rste chartergjestene enda intetanende om at de skulle skape historie som pionerer i det norske chartereventyret.
For 55 ?r siden var en charterreise til Mallorca forbeholdt de rike og velst?ende. Barna m?tte bli igjen hjemme, og de reisende var ikledd sine flotteste s?ndagskl?r. Gjennomsnittsl?nnen i 1959 l? p? rundt 14 000 kroner, og sydenreisen den gang kostet rundt 13 000 kroner omregnet til dagens verdi. Det sier seg selv at en chartertur var noe de f?rreste hadde r?d til.
Syden ? landet alle dr?mte om
Syden ? dr?mmenes sted med garantert sol og varme, billig vin, palmer og fremmed mat var lenge uoppn?elig for hvermannsen. Dette skulle imidlertid endre seg utover 60- og 70-tallet da sydentrafikken n?rmest eksploderte. Nye reisem?l, lavere priser og etter hvert fire ukers ferie, gjorde det mulig for stadig flere nordmenn ? reise til sydligere str?k.
? Dersom charterferien hadde blitt oppfunnet i dag, er jeg sikker p? at det hadde v?rt noe vi omfavnet. De senere ?rene har vi blitt mer og mer opptatt av ? kj?pe pakkel?sninger og enkelthet. Vi har stadig mindre tid, og mange foretrekker ? kj?pe en pakke der alt det praktiske er ordnet slik at de kan konsentrere seg om ? nyte ferien, sier Tonje Fossum, kommunikasjonsdirekt?r i Ving.
Charterreisen er for lengst blitt en naturlig del av nordmenns ferievaner. I f?lge Travel News og rapporten ?Travel Behaviour & Destination Images 2014?, st?r charterferie ?verst p? listen n?r nordmenn skal reise utenlands. Hele 47 % regner med ? dra p? chartertur i ?rene som kommer.
? Vi startet med ett reisem?l for 55 ?r siden, og i dag kan du praktisk talt reise hvor du vil og n?r du vil verden rundt. Grensene mellom det som har v?rt tradisjonell charterferie og fleksible ruteflyreiser blir stadig mer utflytende, og som en stor reisearrang?r har vi ofte bedre forutsetninger for ? presse priser enn det man har p? egenh?nd, sier Fossum.
Hjelp! Vi skal p? charterferie
Det er imidlertid ikke mange ?r siden charterturen n?rmest var ensbetydende med selskapsreiser og flokkmentalitet, og mange vil nok fremdeles bli r?d i kinnene og brydd av ? innr?mme at de reiser med charter.
? Noe handler nok om gamle forestillinger om hva en charterreise er, og kanskje har vi ikke v?rt gode nok til ? utfordre disse fordommene heller. Charter er i dag mer et begrep p? hvordan du kj?per reisen enn hva du opplever og hvor du ferierer. Men for all del ? dersom du foretrekker ? sitte p? nettet i timevis ? lete opp fly og hotell selv, legge all lit til en tilfeldig mann ved navn ?Dave? fra Australia p? Tripadvisor, for s? ? ende opp p? et hotell som ligger fem hundre meter bortenfor et s?kalt charterhotell, s? er det fullt mulig. Men om det gj?r deg mer individuell og mindre typisk turist kan man vel stille sp?rsm?l ved, smiler Fossum.
Mer enn bare charter
F?r 2000 sp?dde reiseanalytikerne at charter som ferieform ville d? ut, med begrunnelse i at nettsalg og lavprisflyselskap gjorde sitt inntog. Imidlertid har charterbransjen b?de vokst kraftig og ?kt inntjeningen siden da. Det totale chartermarkedet l? i 03/04 p? 850 000, mens det i 12/13 var oppe i 1 290 000. Samtidig har resultatmarginene bare ?kt.
? Charter og pakketurer har overlevd og vil overleve fordi vi har klart ? utvikle oss, er omstillingsdyktige og i stand til ? m?te markedets ettersp?rsel. P? den ene siden er vi eksperter p? skreddersydde feriekonsepter, det v?re seg fotballturer til Liverpool eller det ultimate familiehotellet p? Mallorca. P? den andre siden vet vi at nordmenn elsker valgfrihet, og derfor satser vi n? for fullt for ? vise at Ving er mye mer enn bare charter. Hos oss f?r du ikke bare de samme flyreisene som hos SAS og Norwegian, du f?r ogs? de beste og mest gjennomtestede hotellene, avrunder Fossum.
Les mer om charterferiens historie via Fernet Branca til frokost, h?y bikiniskj?ring, Spenol og solariumsforberedelser p? blogg.ving.no.

Ving er Norges st?rste reisearrang?r med reiser til mer enn 170 reisem?l i over 40 land. Ving arrangerer charterreiser, fleksible pakkereiser med rutefly, i tillegg til flybilletter og hotell for de som vil reise p? egen h?nd. Reisene selges via internett, telefon, i egne butikker samt utvalgte reisebyr?er over hele landet. Ving Norge AS har 89 ansatte og over 400 000 reisende ?rlig.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy