Friluftsliv

Rekordh?ye medlemstall gj?r kysten tryggere

N?r man i vinverdenen snakker om ?rgangsvin handler det ofte om dyre lagringsviner. Likevel p?virkes alle viner av sesongens v?rforhold ? noe som ogs? gjelder boksviner. Dersom man f?lger noen enkle r?d kan derfor opplevelsen av Bag-in-Box forbedres radikalt.
Det er ikke bare ulike produsenter som skiller boksviner fra hverandre, men ogs? ulike ?rganger. Fjor?rets regnfulle og kalde sommer i Europa f?rte for eksempel til at kvaliteten sank betraktelig p? druene i de mest utsatte omr?dene. Med denne typen enkel kunnskap er det lett ? h?yne opplevelsen av boksvin.
Niclas Tuomela har i over ti ?r jobbet som sjefssommelier p? flere kjente restauranter. N? er han ansvarlig for trening og Fine Wine p? Treasury Wine Estates ? ett av verdens st?rste vinselskaper.
? Det er viktig ? drikke boksvin s? snart som mulig etter at det er pakket, ettersom kvaliteten er best n?r de er nytappet. Det er derfor bedre ? kj?pe en boks fra ?rgang 2012 i stedet for 2011 om begge finnes p? hyllen. Ettersom boksviner er unge viner trenger man heller ikke ha s?rlig mye kunnskap for ? treffe blink. Det holder egentlig ? l?re seg hvor i verden den aller siste ?rgangen var sv?rt bra.
Treasury Wine Estates har laget en ?rgangsguide for boksviner med eksepsjonelle ?rganger for land som produserer mye Bag-in-Box for det norske markedet.
?rgang Land
2012 Australia
2011 Chile
2010 Australia og S?r-Afrika
2009 Frankrike
2008 USA
2007 Chile
2006 Italia
Et sikkert kort er ? kj?pe boksvin fra Australia. Landet hadde en dr?mme?rgang i 2012 ? i motsetning til ?ret f?r da oversv?mmelser ?dela omr?der tilsvarende Spania og Tyskland til sammen. Det kraftige regnet i 2011 ga senere likevel en fordel for landet som hadde lidd av vannmangel i flere ?r. Regnet fylte reservoarene, og den rike tilgangen p? vann, i kombinasjon med perfekt klima, f?rte til den fantastiske ?rgangen 2012.
Nordens st?rste vinkonkurranse, Vinordic Wine Challange, bekreftet dette da de i april valgte ut en australsk vin til ?rets beste r?de Bag-in-Box gjennom en stor blindtest. Vinneren ble Lindeman?s Cabernet Sauvignon Bin 45 fra nettopp 2012, men den h?ye kvaliteten gjelder generelt for australske boksviner fra samme ?r. Et annet godt alternativ er Rosemount Estate Shiraz Cabernet 2012, det eneste som er n?dvendig er derfor ? finne en australsk vin fra 2012 som passer ens egen stil og smak.
Lindeman?s Cabernet Sauvignon Bin 45 2012: varenummer: 4294006; pris: 409,90 (300cl).
Rosemount Estate Shiraz Cabernet 2012: varenummer: 4273606; pris: 359,90.

For mer informasjon, vennligst kontakt:
Niclas Tuomela, Wine Educator, Treasury Wine Estates
E-post: [email protected]
Mobil: +46 (0) 766 399 715.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy