Friluftsliv

HP lanserer Android-baserte HP Slate21

Dersom du frykter kostnader involvert med EU-kontroll av bilen, finnes det gode tips for ? spare penger – og det er enklere enn du tror.
EU-kontroll, ogs? kalt periodisk kontroll av kj?ret?y, er en h?yst n?dvendig helsesjekk av bilen som s?rger for at vi f?r en tryggere og mer milj?vennlig bilpark i Norge. Kontrollen utf?res av kontrollorganer og verksteder godkjent av Statens Vegvesen.
Mange som leverer bilen til kontroll er nerv?se for at det skal finnes feil og mangler som f?rer med seg store kostnader ? fikse. For ? unng? ? g? p? en smell finnes det en sjekkliste av hva du kan sjekke og fikse p? forh?nd. Skulle det mangle viktige bildeler kan disse kj?pes p? nett og monteres selv eller p? verksted.
Det er hele 85 punkter som sjekkes p? en EU-kontroll og disse er fordelt p? 9 kategorier:
Identitet

Bremseanlegg/virkning
Styring
Sikt
Lys/refleks/elektrisk
Aksler/hjuloppheng/fj?rer/st?tdempere/hjul/dekk
B?rende konstruksjon/karosseri/p?bygg
Annet utstyr
Milj?
Identitet
Her sjekkes det at bilens understellnummer stemmer overens med det som st?r i vognkortet, og at dette er i samsvar med registreringsnummeret p? bilen. Ikke pr?v ? bytte over skilter eller understells-nummer da dette er ulovlig.
Bremseanlegg/virkning
Sjekk niv?et p? bremsev?sken og utf?r en panikkbrems p? en ?de landevei for ? sjekke at ABS systemet virker om bilen din har et slikt. Sjekk at bremseskivene ikke er rustne. Dersom de har mer enn 25 % rust f?r bilen anmerkning i kontroll. Sist men ikke minst, sjekk at det er nok bremsebelegg igjen p? bremseklossene. Bremsebelegg kan du f? tak i hos Skruvat.
Styring
Sjekk om du har mye d?dgang p? rattet og h?r etter eventuelle klakkelyder i styresystemet. Klakkelydene kan komme av at endeleddene p? staget i hjulhusene slarker.
Sikt
Dette punktet er lett ? sjekke. Se etter skader p? speil og vinduer, slik som steinsprut og andre riper, og pass p? at synsfeltet er fritt for skade.
Lys/refleks/elektrisk
Sjekk at alle lys (varselblinkere, lys inne i bilen, frontlys, skiltlys, t?kebaklys, ryggelys, bremselys) virker. Dersom du finner noen som ikke virker etter ? ha sjekket sikringene, er lysp?rer til bilen lette ? f? tak i og enkle ? montere.
Aksler/hjuloppheng/fj?rer/st?tdempere/hjul/dekk
Dette er et av de mest omfattende punktene. H?r etter klakkelyder og lyder som f?les feil da disse eventuelt m? sjekkes opp. Bruk deretter den gode, gamle metoden ved ? vugge bilen for ? se om st?tdemperne virker. Et tegn p? at de virker er at bilen vugger i etterkant. Mens du sjekker st?tdemperne kan du ogs? sjekke fj?rene og at disse er hele. De kan nemlig ryke helt av.
Neste punkt er dekkene. De skal ha en m?nsterdybde p? minimum 3 mm eller mer for vinterdekk, og 1,6 mm for sommerdekk. Sjekk at slitasjen er jevn, for er den skjev kan det bety at hjulvinkelen er feil. Mens du sjekker dekkene kan du ogs? se etter skader p? felgene.
Til slutt kan hjullagrene sjekkes. Jekk opp bilen s? hjulet st?r fritt og ta av h?ndbrekket. Vri hjulet frem og tilbake og dersom det er stor slark kan det bety at hjullagrene sitter for l?st eller m? byttes ut. Sjekk ogs? at hjulboltene er stramme nok.
B?rende konstruksjon/karosseri/p?bygg
Sjekk etter skader og rust p? karosseri, fj?rer/dempere, samt drivstofftank og r?r. Deler til karosseri kan lett erstattes. Eksosanlegget skal v?re godt opphengt og uten hull. Alle d?rer skal kunne l?ses og v?re funksjonelle. Sjekk ogs? at setene sitter som de skal og er funksjonelle.
Annet utstyr
Sjekk at l?sene og bilbeltene fungerer, at speedometeret virker som det skal, og at varsellampene fungerer. Pass ogs? p? at bilen inneholder en varseltrekant og en gul vest da dette er p?budt.
Milj?
Her er det begrenset hva du kan sjekke selv, for her m?les utslipp og st?y med m?leinstrumenter. Du kan imidlertid sjekke luftfilteret for skitt.
Kilder:

http://www.dinside.no/917856/skal-du-ha-bilen-paa-eu-kontroll

Om Skruvat
Skruvat ble grunnlagt i 2008 og er Skandinavias st?rste forhandler av bildeler p? nettet. V?r katalog best?r av over 200 000 artikler og gir et bredt utvalg av kvalitetsdeler til bilen din. Vi har reservedeler til alle store bilmerker som Audi, BMW, Chrysler, Citroen, Ford, Honda, Hyundai, Jeep, Kia, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Rover, Saab, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen & Volvo.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy